Bentelwijz

"De ouders reageren heel enthousiast op de SchoolApp”

IKC (Integraal Kindcentrum) Bentelwijz in het Overijsselse Bentelo is een moderne organisatie die een kinderopvang, een buitenschoolse opvang en een basisschool in zich verenigt. Kim van der Sluis en Linda Groenewoud zijn allebei leerkracht en ICT’er bij Bentelwijz en en wilden stappen zetten in digitale communicatie. Met SchoolWapps konden de gewenste uitbreidingen worden gerealiseerd.

Nieuwe website

De basisschool en de kinderopvang die op 1 januari 2018 samengingen in IKC Bentelwijz hadden voorheen allebei een eigen website, vertelt Linda. “De basisschool had al een SchoolWebsite via Heutink ICT, net als de meeste scholen binnen onze overkoepelende Stichting KOMT. Per 1 januari moest deze website dus worden samengevoegd met die van de kinderopvang tot een nieuwe website. Dat was eigenlijk de aanleiding dat we weer met Heutink ICT in gesprek kwamen.” Kim vult aan: “Naast de nieuwe website wilden we graag de digitale communicatie met ouders optimaliseren. Vanuit het streven naar ouderparticipatie vinden wij dat ouders in deze tijd ook via online middelen een kijkje in de school moeten kunnen nemen. Zo kunnen ze meer eigen inbreng en verantwoordelijkheid krijgen. Daarnaast heeft digitalisering voor ons ook een praktisch voordeel, in de vorm van tijdbesparing.”

Ouderportaal en SchoolApp

Kim en Linda wisten dat Heutink ICT bezig was met het ontwikkelen van oplossingen op dit gebied en zo kreeg Bentelwijz de kans mee te draaien in een pilot. Een belangrijke toevoeging aan de nieuwe website is een Ouderportaal, aldus Kim: “Als ouders daarop inloggen, komen ze in de SchoolApp terecht. Dat is een app die ze ook op hun telefoon kunnen downloaden. Daarmee hebben ze in feite de website in het klein op hun telefoon. We gebruiken de SchoolApp voor verschillende toepassingen. Zoals het aanbieden intekenformulieren voor activiteiten, het inplannen van tienminutengesprekken en het verzenden van spoedberichten. Wat we ook met de app doen, is ouders toegang geven tot leuke foto’s en berichten op de tijdlijn van de groep waarin hun kind zit. Op grond van de AVG moet je dat soort informatie afschermen voor onbevoegden, dat doen we dus op deze manier.” Linda: “Zo kunnen we een scheiding aanbrengen tussen formele en informele informatie. Het informele, zeg maar het klassegebeuren, delen we via de app alleen met de ouders van de groep. Formele zaken die voor iedereen interessant kunnen zijn, zoals informatie over de Kinderboekenweek, publiceren we op de website. De ouders reageren heel enthousiast op de SchoolApp. Bij de introductie moesten ze hun gesprekken nog inplannen door via de website in te loggen op het Ouderportaal. Sinds de laatste update kunnen ze dat ook al direct op hun mobiele telefoon doen.”

SchoolWiki

In de nieuwe website is ook een SchoolWiki van SchoolWapps opgenomen, aldus Linda. “Die hebben wij vanwege onze schoolnaam WikiWijzer genoemd. We hebben er alle informatie uit de schoolgids in gezet, compleet met een zoekfunctie. Voor ouders is dat heel handig, zij hoeven niet de hele schoolgids door te bladeren als ze op zoek zijn naar bepaalde informatie. Bovendien kunnen we deze online informatie eenvoudig up to date houden. De WikiWijzer is ook opgenomen in de SchoolApp en we hebben hem gevuld voor zowel de kinderopvang als de school.”

Specifieke functies

In de pilot konden Kim en Linda ook input geven over specifieke functies die zij graag in de app zouden willen zien. Linda: “We hebben bijvoorbeeld aangegeven dat het handig zou zijn als ouders die meerdere kinderen op Bentelwijz hebben eerder toegang krijgen tot de gespreksplanner, zodat ze iets meer mogelijkheden hebben om gesprekken op elkaar te laten aansluiten. Vanuit diezelfde gedachte willen wij als leerkrachten, wanneer we zelf een gesprek inplannen over een kind, graag een seintje hebben als er met dezelfde ouders al een gesprek is gepland over een ander kind.”

Fijne club

Over de samenwerking met Heutink ICT zijn de dames zeer tevreden. Kim: “Het is een fijne club, ze geven goede begeleiding en problemen onderweg worden goed opgepakt. De lijntjes zijn kort en in het voortraject hebben ze ook heel goed samen met de ontwerper gekeken naar de technische mogelijkheden. Ook in de fase waarin we nu zitten zijn we nog steeds samen bezig om de oplossing beter te maken. We vinden het zelf ook erg leuk om daarover mee te denken. Als leerkrachten komen wij in de praktijk soms dingen tegen die een softwareontwikkelaar niet direct ziet.”

Media
  • screen1
  • screen2
  • screen3
  • bentelwijz-og

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden
Schoolwapps
De online communicatieoplossing voor het onderwijs.

Blijf op de hoogte

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws, producten en acties? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Contact

SchoolWapps
Expolaan 50, 7556 BE Hengelo

Social media

Voorwaarden Disclaimer © 2016-
Heutink ICT