Stopoz

“De nieuwe digitale mogelijkheden zorgen voor veel enthousiasme”

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland (Stopoz) vormt het bestuur van negen openbare scholen in de regio, met samen bijna 2200 leerlingen. Eindverantwoordelijk bestuurder van de stichting is Irene Jansen. We vroegen haar naar twee SchoolWapps-trajecten die Heutink ICT bij Stopoz min of meer parallel heeft ingevuld. Het eerste traject betrof het inrichten van een Office365/SharePoint-omgeving voor de interne communicatie. Bij het tweede traject ging het om een compleet nieuwe maatwerkwebsite voor het bestuur en negen SchoolWebsites op maat.

Nieuwe opzet

Irene Jansen is sinds 2011 betrokken bij het bestuur van de stichting. “Stopoz had wat problemen, zeker in de bedrijfsvoering. Ook op ICT-gebied viel er heel wat te winnen, dat had een tijdlang grotendeels stilgelegen. Langzaam maar zeker zijn we allerlei zaken opnieuw gaan opzetten. Op een gegeven moment hebben we daarbij ook het onderwerp ICT opgepakt. Op zoek naar een leverancier zijn we eigenlijk op gevoel bij Heutink ICT uitgekomen.”

Overstap naar Office 365/SharePoint

Een belangrijke vroege stap in het proces was de keuze voor Office 365, aldus Irene. “Dat was best een dingetje, want we werkten voorheen met allerlei Open Source-oplossingen. Iedereen moest even omschakelen, maar de nieuwe digitale mogelijkheden zorgen voor veel enthousiasme. Dat geldt ook voor SharePoint, dat we dit jaar hebben ingevoerd. Bovenschools werken we daar al heel veel mee, alles is al helemaal ingericht. We hebben één algemene SharePoint-pagina waarop al het beleid van Stopoz is gezet, bijvoorbeeld op het gebied van personeel, onderwijs en bedrijfsvoering. Een medewerker hoeft dus nooit meer op zoek te gaan naar bijvoorbeeld het beloningsbeleid, dat is nu direct toegankelijk. Op de algemene pagina staat ook een sectie over de AVG en we zijn nu bezig met een digitale postverwerkingspagina. Verder is er een kennisbank.”

Vorm geven aan verbinden

De werkgroepen pagina wordt ook al actief gebruikt door de medewerkers van de scholen. “Zij beginnen in te zien dat dit een oplossing is die hen het werk makkelijker maakt. Alle scholen hebben intussen ook een eigen SharePoint-pagina gekregen, die zijn ze nu aan het inrichten. Ons voornaamste doel met deze hele implementatie is dat mensen meer kennis gaan delen en ook meer van elkaar kunnen zien. Dat je met groepen aan documenten kunt werken en alles ook weer terug kunt vinden. Eigenlijk is het een manier om meer vorm te geven aan een thema dat wij als bestuur heel belangrijk vinden en dat ook prominent terugkomt in ons nieuwe logo: ‘verbinden’.”

Positief effect

Naast Office 365/SharePoint is er voor het bestuur een maatwerkwebsite ontwikkeld en hebben alle Stopoz-scholen een eigen SchoolWebsite op maat gekregen. Iedere school heeft een eigen intakegesprek gehad met Heutink ICT en samenwerkingspartner GIBP. Op basis van die gesprekken zijn de verschillende grafische ontwerpen gemaakt en zijn de websites gebouwd en gerealiseerd. Bij een aantal scholen zijn vanuit de gesprekken overigens zelfs complete communicatieconcepten ontwikkeld, met onder meer nieuwe logo’s en bijpassende huisstijlen. Het mag duidelijk zijn dat Irene Jansen het belangrijk vindt om recht te doen aan de verschillen tussen scholen. “Alleen al omdat elke school zijn eigen leerlingpopulatie heeft. Verschillen kun je zichtbaar maken in de diverse SchoolWebsites en de scholen zijn daar ook heel goed mee bezig. Zo heeft de ene site vooral aandacht voor het onderwijs en focust de andere wat meer op aspecten als veiligheid. De verbinding waar ik het eerder over had, zit dan in het feit dat Stopoz op elke site wordt genoemd, inclusief wat informatie over de stichting. We merken dat de nieuwe websites een positief effect hebben op iedereen die bij de scholen betrokken is.”

Vloeiend verlopen

Het websitetraject is gestart in januari 2018 en en in middels wordt gewerkt aan de livegang van de laatste sites. Om alles in goede banen te leiden is er vanuit Heutink ICT één projectleider aangesteld die de hele coördinatie en communicatie op zich heeft genomen. Irene noemt de samenwerking met Heutink ICT ronduit fantastisch. “De kwaliteit van de websites is hoog en ook de omzetting naar Office 365 en SharePoint is vloeiend verlopen. Best knap, want wij kwamen uit een totaal andere situatie. Natuurlijk, we zijn het niet altijd direct eens, maar de communicatie is uitstekend. Ze luisteren goed maar zeggen ook gewoon nee als iets niet kan. Dat is duidelijk, daar houd ik van. Je ziet ook dat ze het onderwijs begrijpen. Dat vind ik heel belangrijk, want uiteindelijk gaat het niet om het bestuur maar om wat er op school gebeurt.”

Media
  • stopoz-1
  • stopoz-2
  • stopoz-3
  • Bornwaterschool
  • Julianaschool
  • Sparrenboschschoo

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden
Schoolwapps
De online communicatieoplossing voor het onderwijs.

Blijf op de hoogte

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws, producten en acties? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Contact

SchoolWapps
Expolaan 50, 7556 BE Hengelo

Social media

Voorwaarden Disclaimer © 2016-
Heutink ICT